logo van der Lans bouwadvies

Energiebesparende maatregelen – investeringskosten - terugverdientijd

Energielabel utiliteitsbouw

Procedure energielabel

Eigenaren van bedrijfspanden (utiliteit) moeten bij verkoop of verhuur (nieuw huurcontract) een energielabel kunnen overhandigen aan de koper of huurder. Deze verplichting geldt voor gebouwen met verschillende gebruiksfuncties.

Voor de berekening van het energielabel zijn diverse bouwkundige gegevens en installatie gegevens nodig. Met deze gegevens, aangevuld met een verplichte lokale inspectie wordt de gebruiksfunctie, het gebruiksoppervlak, de thermische schil van het gebouw en het vermogen en de werking van verschillende soorten installaties vastgesteld. Het energielabel wordt door ons berekend en afgemeld bij de Rijksdienst (RVO) voor openbare registratie www.zoekuwenergielabel.nl en krijgt u van ons het energielabel digitaal toegestuurd.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de aanwezigheid van een energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen. Bij het ontbreken van een energielabel kan de boete oplopen tot € 20.250,- 

Anders dan bij woningen is de vorige eigenaar niet meer in staat om na verkoop nog een energielabel te registreren. De ILT kan daarom geen last onder dwangsom opleggen (met de bedoeling om de overtreding ongedaan te maken), maar gaat direct over tot het opleggen van een bestuurlijke boete. Eigenaren die van plan zijn hun gebouw te verkopen doen er daarom verstandig aan ons gecertificeerd bureau opdracht te geven een energielabel op te stellen.

Terug naar boven

Maatwerkadvies rapportage utiliteitsbouw

Nadat het energielabel berekend is kan er een maatwerkadvies rapportage van het gebouw worden opgesteld.

Een EPA-U maatwerkadvies is een gedetailleerde rapportage over de energiehuishouding van uw gebouw. Een EPA-U maatwerkadvies geeft inzicht in de energiehuishouding van het gebouw en vergelijkt dit met energiebesparende maatregelen die specifiek op het gebouw kunnen worden afgestemd. Voorbeelden van duurzame installatieoplossingen.

In het maatwerkadvies komen de volgende punten aan de orde:

  • Een beschrijving van het gebouw en de installaties.
  • De energiebalans en het energieverbruik.
  • Een overzicht van energiebesparende maatregelen die getroffen kunnen worden.
  • Een raming van de investeringskosten en de terugverdientijd.
  • Welke subsidies of belastingvoordelen van toepassing kunnen zijn.

Wanneer u kiest voor een energiebesparingsadvies van Lans Energie- & Bouwadvies kunt u er van uitgaan dat u kosten gaat besparen. Afhankelijk van de maatregelen zijn er grote of kleine investeringen nodig. Maar het rendement op die investering is beter dan van welke spaarrekening ook.

Energiebesparende maatregelen

In een maatwerkadviesrapport worden verschillende varianten van energiebesparende maatregelen berekend. De redelijkheid van een energiebesparende maatregel hangt af van een reeks van factoren, zoals de kosten en baten, maar ook werkcomfort, een bijdrage aan een beter milieu en waardestijging van het bedrijfspand kunnen van invloed zijn op uw beslissing om een investering te doen.
Bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen kunnen wij u adviseren over de bouwfysische eigenschappen van de diverse materialen en mogelijkheden van installaties en u begeleiden bij u keuze ervan.

Uiteraard kunnen wij ook het hele traject vanaf de offerte tot en met de oplevering  voor u begeleiden, daarbij werken wij alleen met gerenommeerde bedrijven die garantie kunnen afgeven. Tijdens de uitvoering controleren en archiveren wij de verbeterde aanpassingen.

Subsidies en belastingvoordeel

De overheid investeert in energie besparende maatregelen. Er zijn soms regelingen of acties op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau. Wij hebben een goed overzicht van de mogelijkheden en staan u bij in de keuze en aanvraag van de subsidies waar u recht op heeft.

Terug naar boven

 


Profielfoto Rob van der Lans

Rob geeft advies

Kopers en consumenten selecteren bedrijven in toenemende mate op basis van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
Vestiging in een bedrijfspand met een "groen" energielabel door milieu vriendelijke voorzieningen levert dan ook een aanzienlijke bijdrage aan een duurzame uitstraling. Energiezuinige bedrijfspanden zijn gemakkelijker te verhuren en zijn langer waardevast.